Finansiering av båt

Båtliv blir mer og mer populært. Det er den perfekte hobbyen, spesielt om du liker deg utendørs. Og når først du har fått kjøpt båten, så trenger det ikke å være en veldig dyr hobby. Om du trenger finansiering til din første båt, så finnes det mange muligheter for å skaffe seg båtlån. Du kan få et tradisjonelt båtlån med sikkerhet i båten hos de fleste bankene. Fordelen med slike lån er at renten er lav, gjerne rundt 6-8% i effektiv rente. Ulempen med denne type lån er at du må stille med egenkapital. Kravet varierer litt fra bank til bank, men er minimum på 20%. En annen mulighet for å finansiere båtkjøpet er et forbrukslån. Her er grensen riktignok kr 500 000, men en får en pen størrelse båt til den prisen. Du trenger ikke å stille sikkerhet og kan nedbetale lånet over 15 år. Ulempen er selvsagt at renten er en del høyere. Du må formentlig betale rundt 14-16% i rente. Men, det er en løsning for de som ikke har mulighet til å spare opp til egenkapitalen.

Sikring av båten

Når du har fått kjøpt deg båt, så er det et par ting en bør tenke på. Sommeren, hvor det er høysesong for båtbruk, er også den perioden hvor tyvene er mest aktive. Det kan derfor anbefales å merke båten sin med såkalt ID-merking eller CQR-merking (DinSide har mer info om sikring av båten). Disse sikkerhetssystemene hjelper deg med å holde øye med båten. Om båten plutselig er i bevegelse vil du få beskjed om dette. En slik merking er ofte nok til at tyvene går videre og ser etter dårligere sikrede båter. Det er dessverre ikke gratis med en slik sikring, så du bør overveie hva som er den beste løsningen for deg. Du bør uansett sikre en eventuell påhengsmotor med en FG-godkjent lås og låse båten fast med en kraftig hengelås. Husk å tømme båten for verdisaker eller sørg for at de er låst inne og ikke synlige. Sist, men ikke minst, bør du ha en god forsikring på båten din. Det er ganske bittert å miste båten sin ved tyveri og så oppdage at en har glemt å tegne en tyveriforsikring.

Slik skaffer du deg et kredittkort

Når man skal skaffe seg et kredittkort (sjekk Visakredittkort.com for å se slike kort) vil man fort se at det ikke er noe problem. Det kryr av annonser og reklame på internett, mange vil også få en flust med mail fra forskjellige banker som tilbyr deg kredittkort. Du kan enkelt finne nettsider med linker til flere av de største bankene. I tillegg kan man også ta kontakt med sin egen bank og skaffe seg et kort gjennom de.

Søknader

Når du skal igang med en søknad på et kredittkort vil du se at dette er meget enkelt, og det er masse hjelp å få. Du velger da å trykke på lenken til det kredittkortet du ønsker. Du fyller så ut en enkel søknad med dine personlige opplysninger samt opplysninger om din økonomi. Som regel får man svar ganske fort, og kortet kan komme i posten etter allerede en uke. Signere du elektronisk via Bank-ID (les mer om dette på Bank-ID sin hjemmeside) vil det spare deg for mye tid. Ellers må du først få en kontrakt i posten som du må signere å sende tilbake før du mottar kortet.

Kredittgrensen

Selv om du velger å søke om et kredittkort (på Finansportalen kan du sammenligne alle norske kredittkort) og får velge ønsket beløp kan du ende opp med en annen grense. Det er mange faktorer som spiller inn når denne grensen bestemmes. Er du student vil du gjerne måtte starte med en lav kredittgrense. Har du derimot en god jobb kan du få flere hundre tusen tilgjengelig. Alt blir bestemt når banken sjekker din betalingshistorikk, inntekt og evt andre lån. Får du en lavere kredittgrense enn ønsket kan du alltid søke om å få denne økt etter noen måneder. De fleste bankene vil allerede etter 6 måneder kunne øke grensen om du har vist deg å være en stabil betaler. Noen banker vil også øke grensen helt av seg selv.

To gode forbrukslån

Når du skal finne et forbrukslån så er du, i likhet med alle andre, helt sikkert ute etter det beste lånet. Utfordringen er at det finnes veldig mange ulike lån på markedet (det finner du her) og det kan derfor være vanskelig å finne ut hvilket som er best. Skal man sammenligne, så er det nødvendig å sette opp et par kriterier for å kunne ta en så god avgjørelse som mulig. Vi har derfor sett på et par ting som kan være et sammenligningsgrunnlag: Hvor gammel du må være for å søke om lån, hvor mye du må betale i gebyr, hva som er lavest rente og hvor lang tid du kan bruke på nedbetaling av lånet. Det er viktig å få med seg at renten fastsettes etter en kredittvurdering og vil derfor være individuell. Vi tar derfor utgangspunkt i hvor lav en rente som kan bli tilbudt.

Santander

En av de få ulempene hos Santander er at du må ha fylt hele 25 år for å få godkjent et forbrukslån. Men har du fylt de 25 år, kan du be om å få et lån i størrelsesorden fra kr 30 000 til kr 350 000. Pengene du låner har en maksimal nedbetalingstid på 15 år. Den effektive renten er blant de laveste på markedet med sine 16,33%, men husk på at dette avhenger av kredittvurderingen Santander gjør så snart du har levert inn en søknad. Skal du låne beløp som er lavere enn kr 70 000, så slipper du faktisk å betale etableringsgebyr. For større lån derimot må du betale kr 950.

re:member

Hos re:member kan du søke om forbrukslån fra kr 10 000 og opp til kr 350 000. Her er den nedre aldersgrensen på 18 år, hvilket vil si at alle kan søke om lån så lenge man kan dokumentere at man har en fast inntekt. Nedbetalingstiden på lån hos re:member er på 12 år, men du kan betale lånet tilbake raskere om du vil gjøre det hele litt rimeligere. Den effektive renten ligger på rundt 16,93%, men avhenger selvsagt av den tidligere omtalte kredittvurderingen. I tillegg må du betale et etableringsgebyr på kr 750.